Koç Üniversitesi IMLAM Takımının 2017 ve 2018’deki Başarıları

 

Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi IMLAM takımı 2017’de Singapur’da gerçekleştirilen yarışmada ‘Yarışma Ruhu Ödülü (Spirit of the Moot Award)’ne layık görülmüştür. Bu ödül ‘Australian Maritime Transport Arbitration Commission’ sponsorluğunda verilen bir ödül olup, yarışma boyunca kurallara uygun hareket eden, mücadeleyi elden bırakmayan, takım içi uyumun olduğu, organizatör ve ev sahibi kurum ile yarışma hakemleri tarafından yarışmanın ruhunu en iyi kavramış olduğu ve bunu en iyi yansıttığı düşünülen takımlara verilen bir ödüldür. Koç Üniversitesi IMLAM takımı, ödülünü İngiltere ve Galler Temyiz Mahkemesi emekli hakimlerinden Sir Bernard Rix önünde almıştır.

 

 

 

 

 

 

2018’de ise Avustralya Brisbane’da bulunan Queensland Üniversitesi’nin evsahipliği yaptığı yarışmada IMLAM takımımız ‘Merit Award’ödülünü kazanmıştır.

``Kariyerimi deniz hukuku alanında yönlendirmek istediğimden IMLAM’a katılmış olmak üniversite hayatımda aldığım en doğru kararlardan biriydi. Deniz hukuku bakımından son derece önemli ve kendi hukuk sistemimizden oldukça farklı olan İngiliz ve Singapur hukuklarında yaptığımız araştırmalar kesinlikle vizyon genişleticiydi. Ayrıca, profesyonellerin dahi kolayca çözemeyeceği geniş yelpazedeki deniz hukuku sorularına yanıt bulmaya çalışmak ve sonunda bulabilmek büyük bir keyifti. Sektör için önemli bir merkez olan Singapur’da, hukukun böyle özel bir dalıyla ilgilenen, dünyanın her bir yanından gelen öğrenciler ve alanlarının en usta isimleri olan profesyonellerle bir araya gelmek de sene içindeki tüm uğraşlarımıza değdi.

Seray Kaya

IMLAM, avukatlık ve araştırma yeteneklerimi geliştirmem açısından olağanüstü bir deneyimdi. Yedi aylık yoğun ve zorlu bir çalışma dönemi içinde bir takım olarak çalışmanın ne kadar önemli olduğunu gördüm ve her bir takım arkadaşımla güçlü bağlar kurdum. Farklı ülkelerden çok fazla öğrenciyle tanışma ve rekabet etme fırsatı bulduk. En önemlisi de saygın hakem ve avukatlardan uygulamaya ilişkin çok fazla bilgi almamızdı. Sürecin kendisi başlı başına inanılmaz bir tecrübe ve ödül olmakla birlikte ayrıca “Spirit of the Moot” ödülünü aldık. Bütün bu süreçte yanımızda olup bize koçluk yapan ve bizi her an cesaretlendiren değerli hocamız Dr. Ayşegül Buğra’ya çok teşekkür ederim!

Elif Ekiz

Koç IMLAM takımının bir parçası olarak deniz ticareti ve tahkim hukuku alanlarında edindiğim tecrübeler gerçekten paha biçilemezdi. Öncelikle deniz ticareti hukuku gibi çok yönlü bir alanda farazi dava yarışmasına katılmak, üstelik yarışmanın Anglo-Sakson hukuk sistemine (common law) göre yapılması oldukça zorlu bir hazırlık sürecini de beraberinde getiriyor. Lisans derslerinde öğrendiklerimizden çok daha farklı bir öğrenim süreciyle karşı karşıya kalıyorsunuz. Çalışmalar yoğunlaştıkça ilgili konulardaki araştırma yeteneğinizin, muhakeme gücünüzün, zaman yönetiminizin ve hukuki yazı becerilerinizin gelişimini kendinizde gözlemliyorsunuz. Sözlü savunmalarda ise bu alanda dünyanın en saygın hocalarının, hakimlerinin, avukatlarının önünde konuşmak, onlarla iletişim kurmak ve yine dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen başarılı takımlarla rekabet etmek hem heyecan verici hem de gurur veren bir tecrübeye yol açıyor.

Cemre Edip YALÇIN

Hukuk öğrenimime başladığım ilk günden beri deniz hukuku alanına ilgi duyuyordum. Değerli hocamız Sayın Dr. Ayşegül Buğra´nın verdiği Deniz Ticareti Hukuk´u dersi ile de bu alandaki merakım yeni bilgiler öğrendikçe artarak devam etti. Merakımı cezbeden bu alanda uluslararası bir yarışmada yer alabileceğimi öğrendiğim anda Koç Üniversitesi IMLAM takımının bir parçası olabilmek için başvuruda bulundum. Takıma alındığım günden yarışmanın son gününe kadar öğrenmenin, çalışmanın ve araştırmanın bir an bile durmadığı bir sürece girdik. Takım olarak hem uluslararası deniz ticareti hukukunu hem de neredeyse hiç bilgiye sahip olmadığımız bir hukuk sistemini en başından başlayarak ve sıkı çalışarak öğrendik. Bu sıkı çalışmanın da sonuçlarını yarışmaya gittiğimizde ilk kez katılıyor olmamıza rağmen hem bilgi yönünden hiçbir eksiğimiz olmadığını hem de diğer takımlarla rekabet edebildiğimizi öğrendiğimizde gördük. Koç Üniversitesi öğrencileri olarak hem diğer okullarla rekabet içinde kalmayı başardık hem de ileride uluslararası deniz ticareti alanında çalışabileceğimize olan inanç ve güvenimizi artırdık.

Rüstem Kağan OKTAYKAAN

IMLAM, üniversite hayatımı unutulmaz kılan deneyimlerden biriydi. IMLAM için yaptığımız yoğun çalışma ve araştırmalar sonucunda bu yarışmaya katılmadan önce bilgi sahibi olmadığım deniz ticareti hukuku ve tahkim hukuku alanlarında geniş bir bilgi birikimim oldu. Araştırmalarımızı Avustralya ve İngiliz hukuklarında yapmış olmak ise araştırma becerilerimizi geliştirmek için bulunmaz bir fırsattı. Deniz hukuku alanında son derece prestijli olan bu yarışma, bizlere kendi hukuk sistemimizden son derece farklı bir hukuk sisteminde çalışmayı deneyimleme fırsatı sundu. Bize her zaman destek olan değerli hocamız Dr. Ayşegül Buğra’nın koçluğunda farklı bir hukuk sistemini takımca çok çalışarak ve birbirimizle sürekli bilgi paylaşımında bulunarak öğrendik. 7 aylık yoğun çalışma sürecinde takım olarak çok güçlü bağlar kurduk; bu bağ, sözlü aşamalarda tüm günümüzü beraber geçirerek yarışma için son çalışmalarımızı yaparken daha da güçlendi. Bunun yanı sıra, yarışmanın sözlü aşamasında dünyanın farklı yerlerinden gelen başarılı takımlarla rekabet etmek, deniz hukuku alanında dünyanın en saygın hocaları, hakimleri ve avukatları ile bir araya gelerek onların tecrübelerinden yararlanmak bizlere çok şey kattı. Bu deneyimin ilerideki meslek hayatımız için de çok önemli olduğuna inanıyorum.

Zeynep Kiriş

IMLAM bu güne kadar yaşadığım en özel deneyimlerden biriydi. Çünkü bu benim katıldığım ilk uluslararası yarışmaydı. IMLAM benim hayatımda özel bir yere sahip ve muhtemelen ileride de olacak. Başlangıçta Deniz Ticaret Hukuku ile ilgili kısıtlı bir bilgim vardı. Dava Dilekçeleri’nin sunumu sürecinde Deniz Ticaret Hukuku’nu öğrendim ve bu alana ilgim olduğunu keşfettim. Ayrıca takım çalışması kabiliyetimi geliştirebildiğim mükemmel takım arkadaşları ile 6 ay çalışma fırsatım oldu Sözlü karşılaşmalara hazırlandığım süreçte müdafaa yeteneğimi geliştirdim ve bu aslında benim avukat olarak gelecek kariyerim için de çok önemli bir şeydi. Son olarak IMLAM’ın en güzel tarafı orada tanıştığım insanlar oldu. Dünya’nın dört bir yanından insanlar ile ilişki kurdum. Toparlamak gerekir ise, çok fazla sorun ile karşılaşmış olsam da bu yarışmanın bir parçası olmama değdi. IMLAM’ı bütün hukuk öğrencilerine öneriyorum çünkü aslında en önemlisi kısa zamanda çok iş yapmak için nasıl zamanımı ayarlamam gerektiğini öğrendim, başka bir deyişle aynı anda çok iş yapma kabiliyetimi geliştirdim.

Ebubekir Bal

Koç IMLAM 2018 Takımının bir parçası olmak kesinlikle üniversite yaşamımda verdiğim en doğru kararlardan biriydi. Bu farazi dava yarışması hakkında ilk kez Sayın Dr. Ayşegül Buğra'nın Deniz Hukuku derslerinde bilgilendim ve zaten Deniz Hukuku dalına bir ilgim bulunduğu için bu farazi dava yarışması aracılığıyla bu hukuk dalındaki yeteneklerimi, bilgimi ve bakış açımı çok daha geliştirebileceğimi düşündüm. Ve sonuç olarak, şunu içtenlikle söyleyebilirim ki, IMLAM için çalışmak ve hazırlamak yeteneklerimi çok geliştirdi ve özellikle de duruşmalar esnasında hakemlere karşı kendi dava konumuzu savunmak kendime olan güvenimi oldukça arttırdı. Ayrıca, Deniz Hukukuna ilgili birçok öğrenci ile bir araya gelmek ve birbirinden seçkin hakem ve hocalar ile tanışma imkanına sahip olmak oldukça güzel bir şanstı. IMLAM gibi bir farazi dava yarışmasına katılmayı Deniz Hukuku dalına ilgili her öğrenciye şiddetle tavsiye ediyorum, çünkü bunun gibi deneyimler insanlara farklı alanlarda kendilerini geliştirebilmeleri için oldukça yardımcı oluyor.

Ata Deniz

Koç Üniversitesi 2018 IMLAM takımının bir parçası olmak benim için muhteşem bir deneyim oldu. Yarışmaya hazırlık sürecimiz her ne kadar zorlu ve yorucu olsa da hem taraf dilekçelerini yazmak için grupça geçirdiğimiz zamanlarda; hem de duruşmaların yer aldığı Avustralya’da çok keyif aldım ve iyi ki bu takımın bir parçasıyım dedim. Yarışma beni pek çok açıdan geliştirdi; bu yarışma sayesinde Anglo-Sakson hukuk sistemine, hukuk kararları aramaya, sistematik çalışmaya aşinayım. Hem hukuki bilgi hem de dil açısından bana pek çok şey katan bu yarışma, hukukta hangi alana yöneleceğim konusunda da bana yol gösterdi. Yarışmanın duruşma kısmında pek çok değerli insanla tanışma; çok donanımlı ve alanında başarılı hakemler karşısında yarışma ve onlardan geribildirim alma fırsatı elde ettim.

Bana deniz hukukunu sevdirerek, bu yarışmaya katılmamı sağlayan Sayın Dr.Ayşegül Buğra’ya destekleri ve bana böyle bir fırsat verdiği için çok teşekkür ederim.

Pınar Demiralp